Kautokeino som studiested

Studentlivet skjer også utenfor skolen. Her finner du informasjon om tilbud i Kautokeino.

Kautokeino, eller Guovdageaidnu betyr blant annet "guovdu geainnu" som på norsk betyr "midt på veien" og har vært fra gammelt av midt i Sápmi. I Kautokeino finner du et levende samisk miljø hvor du hører samisk overalt. Kautokeino har et rikt og variert kulturliv, her møtes forskjellige kulturer daglig.


Store hendelser

I påska arrangeres Påskefestivalen. Da møtes folk fra hele Sápmi til Kautokeino for å tilbringe påska. Man kan blant annet dra på Sami Grand Prix, konserter, VM i reinkappkjøring, fiskekonkurranser, skutercross, teaterforestillinger og mye mye mer. Fra gammelt av har det også blitt holdt konfirmasjoner, bryllup og dåpsstadfestelse i påska.
I september arrangeres Høstfestivalen som er en musikk- og matfestival. I november arrangeres Nilut Cup, som er en fotballturnering som samler masse mennesker til Kautokeino. I forbindelse med både Høstfestivalen og Nilut cup arrangeres det konserter.
 

På disse hjemmesidene finner du mer om Kautokeino

Kautokeino kommune 
                           
GLR nærradio

Oppslagstavle for Kautokeino på Facebook 


Idrett og fritidstilbud
Det er store muligheter for å ferdes i naturen i Kautokeino, da vi har Finnmarksvidda rett utenfor døra. Utforsk naturen på egenhånd eller i lag med Tuvrrahasat. Til turen kan du som student låne en kano eller båt, lavvo og annet turutstyr på høgskolen.

I Kautokeino har vi også en idrettsforening som tilbyr blant annet fotball, ski, innebandy og håndball, så du kan spille fotball på et av de største fotballbanene i Finnmark, gå på ski på daglig oppkjørte lysløyper og andre løyper eller spille på lag med andre i idrettshallen, Báktehárji! Kjører du skutercross kan du  bli med Kautokeino motorklubb og bruke deres bane. Vil du kappkjøre med noe annet, så finnes det også forskjellige reinkappkjøringsforeninger.

På Høgskolen har vi et treningsrom som er tilgjengelig for alle studenter og ansatte ved Samisk høgskole. Der finner du blant annet sykler, tredemøller og utstyr til styrketrening.


Lokale tilbud
I Kautokeino finner du også blant annet sangkor, kaffebar, teater, gatekjøkken, staller, filmprodusenter og mange forskjellige foreninger som f.eks: danseforening, Kautokeino sportskytterforening, Kautokeino jeger- og fiskeforening og Sami gamers. Her er det også muligheter for å drive med duodji. Det arrangeres sykurs og det er også mulig å sy på Duodjeinstituhtta. Noen har også studentrabatter, som for eksempel Thon hotellet. Der kan man også overnatte, men det finnes andre alternativer også.
 

Skal du reise, kan du for eksempel benytte deg av disse bussrutene til Alta, Karasjok eller Enontekio.


Boplasser
Studentsamskipnaden i indre Finnmark (SSO) har 18  familieleiligheter og 18 hybler. Har du spørsmål om leilighetene så kan du henvende deg til SSO, mail: sso@samiskhs.no. For øvrig har også kommunen leietilbud, trykk her.

Barnehage
SSO har et bra barnehage tilbud til studenter ved Samisk høgskole. Barn av studenter er spesielt prioritert til opptak til barnehagen. Barnehagen har to avdelinger til barn mellom 1-5 år.
Samiske aktiviteter er noe av det barnehagen kan tilby. SSO svarer på spørsmål om barnehagen.

Butikker

Duodji har en sterk posisjon i Kautokeino og her finnes flere forskjellige butikker, som for eksempel sølvsmedene Juhls Silvergallery, Peter Rust og Kautokeino sølvsmie. Duodjibutikkene Čiŋat, Maritex gávpi og Ávži design.

Er du på utkikk etter klær, finner du det på Puls.