mai 22. beaivi 2024

Harald Gaski utnevnt til æresdoktor

Samisk høgskoles professor Harald Gaski er utnevnt til æresdoktor ved Det humanistiske fakultet ved Umeå universitet for 2024

I begrunnelsen for utnevnelsen står det at han har gjort en betydelig innsats for å styrke samisk språk og samisk litteratur, og dermed inspirert både forskere og forfattere. Gaski ble foreslått av ansatte ved fakultetet.

- Det er en veldig flott følelse å bli utnevnt til æresdoktor, spesielt med tanke på mitt arbeid med samisk språk. Selv om jeg har reist mye rundt i utlandet for å holde foredrag for både majoritetsfolk og andre urfolk, har det likevel alltid vært mitt hjerte nærmest å snakke og skrive samisk. Jeg er veldig glad for å få en anerkjennelse som har inspirert både forfattere og forskere, sier Harald Gaski.

Samisk høgskoles rektor Liv Inger Somby sier det er gledelig at andre universiteter hedrer seniorforskeren ved Sámi allaskuvla på denne måten.

- På vegne av Sámi allaskuvla ønsker vi å gratulere vår professor Harald Gaski. Han har virkelig fortjent å bli utnevnt til æresdoktor for sitt engasjement og arbeid for å fremme samisk litteratur, både i forskning og undervisning. Gaski er en ypperlig foreleser og deltar ofte på kultur- og samfunnsarrangementer både i samiske områder og rundt om i verden, sier rektor Liv Inger Somby.